ФИЦЕ Интернационал проведе Федеративен съвет, конфернция и професионален обмен в Кения 

ФИЦЕ Интернационал проведе Федеративен съвет, конфернция и професионален обмен в Кения 

 В периода 26 март – 2 април ФИЦЕ Интернационал проведе Феративен Съвет, конференция, професионален обмен и учебни посещения в Кения. Събитията бяха организирани съвместно от ФИЦЕ-Кения, ФИЦЕ Интернационал и ФИЦЕ-Австрия. На 26 и 27 март професионалисти от националните секции на ФИЦЕ в Австрия, Холандия, Сърбия, България, Хърватия, Австралия, както и представител на партньорската организация РЕЛАФ(Латиноамериканска мрежа за приемна грижа и услуги в общността за деца и младежи) от Аржентина, участваха в професионален обмен в различни местни организации за социална работа, където имаха възможността да проследят ежедневния начин на работа в тях и дейностите им. Всеки от тях прекара една вечер в семейството на свой колега от Кения, което позволи да се потопят напълно в атмосферата на тази прекрасна страна, да добият представа за живота на кенийското семейство и общност. Посрещането беше изключително топло, приятелско и изпълнено с моменти на взаимно опознаване, разбиране и културен обмен.

17632313_10154695463829735_3571552670135153025_o

28 март беше определен за среща на Федеративния съвет на ФИЦЕ Интернационал. Участваха представители на ФИЦЕ от Австрия, Холандия, Сърбия, България, Австралия, Южна Африка, Испания, Замбия, Шотландия. Присъстваха представители на организации кандидат-членове от Хърватия и Бангладеш, които бяха приети за асоциирани членове, както и ФИЦЕ Дания и SOS Детски селища, които не успяха да вземат участие в срещата. Федеративният съвет започна с кратко възпоменание на Карол Кели, дългогодишен представител на ФИЦЕ-САЩ и уважаван колега и приятел, която почина малко преди събитията в Кения. Всички присъстващи споделиха спомени и общи преживявания с нея през годините на участието й като делегат на ФИЦЕ-САЩ във Федеративния съвет на ФИЦЕ Интернационал.

17636797_272444276512633_9098021030700519587_o

 

На 29 март се проведе конференция на тема “Грижата за деца и младежи в развиващия се свят – глобални  аспекти”. Изтъкнати експерти от Африка, Европа, Азия, Латинска Америка и Австралия представиха различни гледни точки по темата, свързани със специфичната проблематика в техния регион. Всеки от панелите предизвика разпалени професионални дискусии.  След приключването на конференцията всички участници се насладиха на традиционна храна, музика и танци по време на “Културната вечер”. Тя спомогна за пълното потапяне в атмосферата и традициите на Кения. След дългия и уморителен ден всички участници с удоволствие се включиха в това тържество на африканската култура. Програмата беше допълнена от кратка и забавна театрална постановка, подговена от група талантливи младежи. Използвайки комедийни похвати, те представиха сериозен проблем, пред който са изправени професионалистите в Кения, а именно – ранните бременности.

Picture100

През следващия ден прогрмата продължи с посещения в местни институции и организации, които предоставят социални услуги за деца в риск.

След това, участниците имаха възможността да се включат в посещение на една от най-известните забележителности на Кисуму – “Кит Микаи”.

Picture10000012

Следващите два дни бяха истинско приключение за участниците – сафари в Националния резерват “Масай Мара”. Делегатите на различни национални секции имаха възможност да видят различни животински видове в естествената им среда.  За пълното потапяне на участниците в духа на Кения допринесе срещата с племето масаи, тяхното топло посрещане и разказите за начина им на живот, който и до ден днешен следва традициите на предците им.

17629675_10207075868854350_9014113361476905403_n

Несъмнено това беше едно необикновено преживяване и от професионална, и от културна гледна точка.